Flashpackers

Open Water – dag ett och två

Just nu öser regnet ner över paradisön Malapasqua i Filippinerna. Det är precis lagom varmt i luften och sanden kittlar skönt mot fötterna där vi sitter barfota men under tak på dykresorten Evolutions restaurang och inväntar vår middag.

Det har varit en intensiv dag och både jag och Emelie har övervunnit flera svårigheter vår första praktiska dag på Open Water-kursen. Dagen började med att vi gav oss ut med en liten båt tillsammans med vår dykinstruktör och gjorde olika praktiska övningar på grunt vatten. Ni som följt bloggen vet att vi testade att dyka när vi var i Thailand men denna gång vill vi ta det ett steg längre och faktiskt försöka bli certifierade.

Gårdagen ägnades åt att plugga teori och det känns lite som att ta körkort på nytt även om detta är betydligt mer intensivt. Vi såg bland annat fem instruktionsfilmer – en för varje kapitel – och  gjorde övningsuppgifter från boken med mera. Ingen av oss hade väntat att det var så mycket teori men det känns bra att det är seriöst och att man får en grundläggande förståelse för hur saker och ting hänger ihop.

Under förmiddagen åkte vi ut med en liten båt och kom då i vattnet genom att sitta vid båtkanten och falla baklänges (lämpligt från liten båt). Övningarna under morgonen bestod bl a av att ta av och på masken under vatten, dela luft när den egna luftkällan stryps och inte minst övade vi på att reglera vår flytkraft genom andningen.

Efter lunch gav vi oss ut med en större båt tillsammans med fler dykare och fick då öva på lite djupare vatten. Vi fick bland annat öva på att ta av och på oss utrustningen vid vattenytan och även på botten vilket jag personligen tyckte var det absolut svåraste momentet. Vi simmade också en bit utan att ha på oss masken.

Dagen avslutades med att vi gick igenom teoretiska övningsuppgifter med vår instruktör och kunde efter det känna oss stolta över dagens bedrifter. Allt gick inte som på räls, vi är verkligen inga mönsterelever, men vi tog oss igenom momenten och blev även mer vana vid utrustningen och vid att vara under vatten med tiden. Det är med spänning vi ser fram emot morgondagens dyk!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *